Добър жребий за националния отбор по волейбол за мъже под 17 г. за Евроволей 2023

Българският национален отбор по волейбол за мъже под 17 години научи съперниците си за Европейското първенство, което ще се проведе между 19 и 30 юли в Подгорица.

Жребият, който бе изтеглен в „Дома на европейския волейбол“ в Люксембург, се оказа благосклонен за родните национали. България попадна в Първа група, заедно с отборите на Черна гора, Турция, Словения, Белгия, Австрия, Естония и Гърция.

Първи поставен в потока бе домакинът Черна гора, а веднага след него бе изтеглен и нашият отбор, воден от Десислава Величкова. 14 отбора, с изключение на домакина Черна гора и най-високопоставения според ранглистата – Полша, бяха разделени в 7 урни по два тима, според последното европейско класиране в тази възрастова група.

Сред съперниците ни е Словения, която стана шампион на последния еврошампионат. В същото време избегнахме сили като Полша, Франция (шампион за 2019) и Италия (шампион за 2017).

„На Европейско първенство слаби отбори няма и това е дългогодишна традиция. От съперниците най-добре познаваме Турция и Гърция. Знам, че ни чака тежко първенство. Надявам се момчетата да са здрави и да тренират по същия начин. Искам да са спокойни и да вярват в себе си. Сигурна съм, че ще се представим по най-добрия начин. Трябва да запазим традициите на предишни национални отбори“, коментира треньорът на тима Десислава Величкова.

Във Втора група са следните отбори: Полша, Италия, Чехия, Франция, Сърбия, Англия, Нидерландия, Испания.

Според регламента в двете групи отборите ще се изправят „всеки срещу всеки“ по кръгова система. Заелите първите две места след изиграването на 7 мача се класират за следващата фаза – на кръстосани полуфинали и директни битки за медали.

Черна гора ще е домакин на историческия шампионат, като за първи път броят на участниците във финалите ще е 16, разделен на две групи по 8. Решението на Административния съвет на CEV за увеличение на отборите е с цел да предостави на повече младежи шанс да се състезават на най-високо ниво в съответната възрастова група.

Балканската страна ще бъде домакин на континентален шампионат за възрастови групи и за трети път за по-малко от две години.

Българският тим за мъже под 17 години се класира за Евроволей 2023, след като спечели първата квалификационна фаза, която се в София през януари. Тогава волейболистите играха под ръководството на Андреа Буратини и взеха трите си срещи, без да загубят гейм.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg