Добрев: Продаваме частите за АЕЦ „Белене“ на Украйна

10

Д епутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви във Фейсбук, че е внесено решение на Народното събрание, с което се възлага на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Добрев подчерта, че след началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът за АЕЦ „Белене“ е окончателно обречен.

„Току-що внесох с колеги Решение на НС да възложим на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване – почти 1,2 млрд. лева“, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър.

Христов: Оборудването в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние

Той отбеляза, че Украйна има почти напълно изградени два блока, за които липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, каквото ние имаме.

България ще подпише със САЩ и Франция за 4 ядрени блока

„В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач“, подчерта Добрев и поясни, че в тази ситуация и двете страни печелят.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

--> Източник: vesti.bg