Джо Байдън: Украйна никога няма да бъде победа за Русия

52

Д нес президентът на САЩ Джо Байдън говори от Кралския замък във Варшава, в Полша, по случай годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. Той направи това след като вчера посети украинската столица, предава Си Ен Ен.

„Преди една година светът се готвеше за падането на Киев. Е, току-що идвам от Киев и мога да докладвам, че Киев е силен“, каза Байдън във Варшава: „Киев стои високо и най-важното е, че стои свободен“.

„Когато Русия нахлу, не само Украйна беше подложена на изпитание. Целият свят беше изправен пред историческо предизвикателство. Европа беше подложена на изпитание. Америка беше подложена на изпитание. НАТО беше подложен на изпитание. Всички демокрации бяха подложени на изпитание“, посочи Байдън.

„Когато руският президент Владимир Путин нареди танковете да нахлуят в Украйна миналата година, той мислеше, че ще се предадем. Той сгреши“, заяви президентът на САЩ.

Таен полет, нощен влак: Как Байдън пристигна в Киев

„Украинският народ е много смел. Америка, Европа, коалиция от нации от Атлантическия до Тихия океан се обединихме. Демокрацията е твърде силна. Вместо лесната победа, за която Путин мислеше и предвиждаше, той получи изгорели танкове, а руската армия е в безпорядък“, подчерта Байдън.

„Той смяташе, че НАТО ще се разпадне и раздели. Вместо това НАТО е по-обединен от всякога. Той смяташе, че може да използва енергийните ресурси като оръжие, за да разгроми решимостта на Европа, но вместо това ние работим за прекратяване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива“, заяви Байдън.

Тръмп: Байдън ни води към Трета световна война! Това не е ли безумие?

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че Путин все още вярва, че може да разруши единството на НАТО за поддържане на Украйна.

„Не трябва да има съмнение, нашата подкрепа за Украйна е непоколебима, НАТО няма да бъде разделен и ние няма да се предадем,“ каза Байдън.

„Алчността на президента Путин за земя и власт ще доведе до провала му и родолюбието украинците ще надделее“, посочи Байдън.

„Днес отново виждаме това, което народът на Полша и хората в цяла Европа видяха преди десетилетия, апетитът на автократа не може да бъде задоволен, на него трябва да се противостои. Автократите разбират само една дума: не. Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да вземете свободата ми. Не, няма да вземете бъдещето ми“, заяви Байдън: „Украйна никога няма да бъде победа за Русия“.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg