Джо Байдън нареди да се провери защо Тейшейра е имал достъп до топ секретни документи

Американският президент Джо Байдън нареди да се провери защо 21-годишният служител на американската Национална гвардия Джак Тейшейра въобще е имал достъп до топ секретни документи.

„Наредих на Министерството на правосъдието да установи защо въобще той е имал достъп до секретни документи. Това първо. И второ, да се фокусира основно към мащаба на изтеклата информация. Няма начин да се предскаже колко дълго ще продължи това разследване, но мисля, че ще стигне до дъното на нещата по-бързо от очакваното“, каза Джо Байдън – президент на САЩ.

Най-малко 15 години затвор очакват Тейшейра, ако бъдат доказани обвиненията срещу него за изтичане на секретни документи от Пентагона. Вчера той се яви пред съда в Бостън, където му бяха повдигнати обвинения в незаконно разпространение на информация, касаеща националната сигурност на Съединените щати.

Тейшейра разпространи десетки документи, разкриващи оценките на Вашингтон за войната в Украйна, както и секретна информация за съюзниците на Съединените щати. От Киев обявиха, че разпространените документи не разкриват ключови данни.

Случаят Пентагона Лийкс повдигна въпроси за начина, по който се работи и се съхранява класифицирана информация.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *