Депутатите решиха да дадем БТР-и на Украйна

87

С лед дълъг и ожесточен дебат, народните представители приеха Проекта за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

Това стана с гласовете на 142 депутати. Според решението България ще предостави бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна, предаде БГНЕС.

От ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха „за“, от ПП-ДБ 45 депутати гласуваха „за“, от „Възраждане“ 36 депутати гласуваха „против“ и 1 „за“, от ДПС 29 депутати гласуваха „за“, от БСП 14 депутати гласуваха „против“ и 1 „въздържал се“, а от ИТН 5 депутати гласуваха „за“.

Комисията по отбрана одобри БТР-и за Украйна

Последва и прегласуване, в което от ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха „за“, от ПП-ДБ 50 депутати гласуваха „за“, от „Възраждане“ 37 депутати гласуваха „против“, от ДПС 30 депутати гласуваха „за“, от БСП 15 депутати гласуваха „против“, а от ИТН 5 депутати гласуваха „за“.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Спорове и словесни нападки: Депутатите не могат да се разберат за дневния ред

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че предложението им е да се дадат бронирани машини на Украйна, но не от складовете на армията, а от складовете на МВР. Той отбеляза, че експертните становища на МО и МВР са, че тези оръжия не са им необходими и ако бъдат предоставени на Украйна няма да навредят на способностите на нашата армия.

Димо Дренчев от „Възраждане“ поиска в пленарна зала да бъдат извикани представители на службите, а Петър Петров от „Възраждане“ предложи заседанието да бъде закрито ако в Народното събрание дойдат представители на службите. Предложението на Петров не беше прието.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че е ясно, че ще изпратим БТР-и под някаква форма. Той предложи да обучим всички украинци на територията на нашата страна, да ги окомплектоваме с БТР-и и да ги върнем на фронта.

Георги Свиленски от БСП заяви, че този проект на решение е внесен на 13 юли и запита някой знае ли какво точно предоставяме и защо няма анализ как ще се отрази това на страната.

Христо Гаджев от ГЕРБ репликира Свиленски и му напомни, че музейните експонати няма как да се ползват.

„Колкото до това какво ще се праща, прочетете какво пише в проекторешението. Нищо няма да бъде изпратено без санкция на парламента.“, обясни Гаджев и добави, че когато в НС се внесе законопроект за ратификация ще бъде ясно записано какво точно ще бъде изпратено на Украйна.

По време на дебата напрежението в пленарна зала отново се изостри. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има две неща в България, които са изключително ценни – свободата на словото и правовата държава. Тя каза, че криейки се зад свободата на словото някой хора са лъгали, че БСП изнася оръжия за Украйна.

Нинова извади три решения от три различни съдилища и заяви: „И сега ви призовавам, смелчаци, мъжаги, дето ходите да му целувате ..ръката на господаря – свалете си имунитетите, за да ви осъдя и вас. Всеки, който продължава да лъже, че БСП и аз като министър сме изнасяли оръжие за Украйна – ще направя това. Аз няма да ви заплашвам с лагери, ние не сме „Възраждане“, няма да отправям никакви заплахи. Ще ви призова в съда, защото съм привърженик на правовата държава и европейските ценности. И в съда ще получите това, което заслужавате. Но си свалете имунитетите, страхливци! И елате в съда – да ви видя там!“

 „Има две неща в България, които са изключително ценни – това е свободата на словото и правовата държава. Криейки се зад свобода на словото, много хора за 1 година лъгаха за БСП, позоряха името и достойнството ми, опровергаваха по всякакъв начин твърдението ми,  че по време на управлението на правителството на Кирил Петков не е изнесен нито един патрон за Украйна. Твърдяха обратно – с лъжи, с манипулации, с неверни измишльотини, с измислени снимки на самолети, които се „товарят с български боеприпаси“, а се оказва, че тези самолети са някъде в Африка, снимани преди 10 години. Какво ли не преживях. Търпях ви, мълчах и ви заведох дела. И тук идвам на второто – смисълът на правовата държава. Защото всеки може, позволявайки си уж свобода на словото, да окепази човек, да окепази партията, която представлява, в желанието си за политически дивидент. И ето го резултатът: една, две, три присъди, по три различни дела, в три различни състава на български съдилища по повод всички клевети, отправяни към Корнелия Нинова, екипа на Министерство на икономиката, началника на кабинета и всички глупости, които изговорихте през годините“, каза Нинова.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че темата е дълга, но поради това, че по време на днешното заседание се спекулира с темата „Миротворец“ той напомни, че вчера в комисията за службите са били изслушани всички председатели на нашите служби.

Атанасов уточни, че не може да каже всичко, което се е обсъждало, защото заседанието е било закрито, но категорично заяви, че всички председатели на българските служби са казали, че нямат данни за това, че менажиращите този сайт са свързани с украинското правителство.

Според Атанасов в България тече кампания срещу Украйна.

Ивелин Първанов от „Възраждане“ обясни, че по отношение на това колко е остаряла техниката, при нужда от мобилизация, ще се мобилизират хора над 40 години и те ще знаят как да използват старото оръжие и няма да има време да се обучават да работят с новата техника.

„Най-важното е първо да се превъоръжим, а после да мислим какво да правим със старата техника“, посочи Първанов.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *