Денков пред посланици от ЕС и САЩ: Работим за политическа стабилност

18

Н овото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещи с посланиците на държавите от Европейския съюз и на САЩ днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Липсата на стабилност през последните над две години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно по време на разговорите. 

Денков разговаря с нидерландския премиер, какво обсъдиха

Домакини на дискусията с ръководителите на европейските дипломатически представителства бяха министър-председателят и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Те представиха приоритетите на правителството, което пое държавата при ясно разписана законодателна програма и активно работи за изготвяне на конкретна управленска програма. Основните външнополитически теми за България са влизането в Шенген и в еврозоната, за пореден път подчертаха акад. Денков и Мария Габриел. „За да постигнем не само тези две цели, но и за да подобрим реално живота на българските граждани, е важно да има стабилен парламент, който да приеме необходимите закони“, каза премиерът. Той постави акцент върху работата за постигане на реално върховенство на закона в страната, което може да стане единствено чрез сериозна реформа на съдебната система. 

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков проведе телефонен разговор с нидерландския си колега Марк Рюте. В разговора българският премиер подчерта чувствителността на нашето общество по темата „Шенген“ и отбеляза действията на страната ни по съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция. 

България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим, стана ясно на срещата с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мертен. Предстои българското правителство да определи национален координатор по тази тема. Посланик Кенет Мертън и премиерът акад. Николай Денков се съгласиха, че програмите за научен и за студентски обмен – съответно Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество. 

В кратки срокове България ще изпрати в Съединените щати поне две търговски аташета, като и двете страни очакват положителен ефект от тази стъпка. Според посланик Мертен през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност тук най-вече заради политическата нестабилност в страната.  

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво. За да завърши този процес обаче, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране. 

Акад. Денков обясни намеренията на България да въведе по-тежки наказания за трафик на хора. Министър-председателят и неговият гост се обединиха около общото становище, че противодействието на дезинформацията е приоритет и за двете страни и ще работят по него заедно. 

Премиерът и посланик Мертен обсъдиха също сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност, европейската интеграция на Западните Балкани и други теми от общ интерес. 

Източник: vesti.bg