Денков: Изпълняваме задълженията към НАТО

13

„Благодаря за подкрепата на НАТО, знаем, че времената са трудни. Има два начина за безопасност и сигурност – да подобрим нашите приоритети и да бъдем изцяло интегрирани в структурите на НАТО и да изпълняваме всички наши задължения и да разчитаме на подкрепата на другите държави“.

Това каза премиерът Николай Денков в съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Относно разходите за отбрана – тази година те ще са малко под 1,9%, за следващата година сме планирали 2% и това е включено в проектобюджета за следващата година“, посочи Денков.

„Смятам, че имаме да изпълняваме с много усилия, да продължим да изграждаме нашите способности и разчитаме на подкрепата от вашата страна и с опита, защото източният фланг става все по-важен в последните години и трябва да работим заедно“, добави Столтенберг.

„Продължаваме да подкрепяме Украйна. Украйна има право да се отбранява и защитава, има право да се присъедини към НАТО“, каза Йенс Столтенберг.

„Когато Русия нападна Украйна, още оттогава НАТО е засилила присъствието си по източния фланг. Във Вилнюс ще обявим изменения и с допълнителни структури“, уточни Столтенберг.

„Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна реакция. От началото на руската война и агресия срещу Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черноморския район. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно морe. В Западните Балкани българските войски участват активно в мисията за опазване на реда в Косово. Допринасяте и за защитата на нашето пространство в Балканите. Ние високо оценяваме вашата роля. Ние продължаваме да ви подкрепяме и по земя, и по море, и по въздух. Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да може да се защитаваме при нужда“, подчерта Столтенберг.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *