Двигателят не стартира: какви може да са причините

0

С тигам до тази тема след личен опит от последния месец. И той се разиграва дни преди да потегля за море със семейството. Не е особено приятно подобно изживяване, но можеше да стане още по-неприятно, ако бях останал блокиран някъде в Гърция, защото моят проблем не бе свързан с най-често разпространение в такъв случай: изтощен акумулатор.

Какво да правим, ако двигателят не стартира?

Естествено, да установим причината за това. А тя може да е най-различна – механична, електронна, електрическа.

Но най-разпространената, заради която се стига до невъзможност двигателят да стартира, е изтощеният акумулатор. Той е консуматив, но какво беше реакцията на майстора, когато отидох да замеря моя акумулатор? „Ако всички бяха такива, досега да съм фалирал 10 пъти.” Изрече го по повод факта, че моят Hyundai i30 е оборудван с акумулатор Bosch (подсилен за Start/Stop система), който не съм сменял от покупката на колата през 2010 г.!

Какво да направите, ако сипете в резервоара бензин вместо дизел или обратното

Но това е по-скоро изключение. Иначе изтощеният акумулатор се познава лесно. При завъртане на ключа (или натискане на старт-бутона) стартерът едва-едва завъртя коляновия вал, а яркостта на приборното табло или екраните намалява.

Спрете да мъчите автомобила, двигателят няма да стартира, а акумулаторът окончателно ще умре. Нещо повече, свещите може да се овлажнят с бензин, с което още повече ще усложните ситуацията.

Вариантите са ясни. Ако има човек (най-добре приятел) с кабели – свързвате двата акумулатора в правилната последователност и решавате проблема. Ако автомобилът ви е последна дума на технологията, направете справка първо с Ръководството на потребителя, защото може да се окаже, че не е препоръчително да се подава ток от друг автомобил.

Защо не трябва да включвате на неутрална предавка

Ако автомобилът е с „ръчка”, тогава може да стартирате с бутане. Само при условие, че проблемът е в акумулатора.

И накрая, акумулаторът може да бъде стартиран и чрез зарядно, ако имате такова на разположение.

Добре е проблемен акумулатор да бъде сменен преди настъпване на студените месеци.

Но не само акумулаторът може да е причината

Ако стартерът върти свободно, но двигателят не стартира, вариантите са много. Често проблемът може да е имобилайзерът, в моя случай заводски. Той спира да разпознава ключа. Точно с такъв проблем се сблъсках преди дни.

Още подробности по темата четете на CarMarket.bg

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *