Двама светци почитаме днес, вижте кои са те

0

Н а 12 февруари почитаме св. Мелетий, архиеп. Антиохийски, св. Антоний, патр. Константинополски. Днес също така отбелязваме Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение на Блудния син. 

В началото на ІV век престанали гоненията на християните от властта,

но различни ереси започнали да смущават живота на Църквата. 
Особено се разпространила ереста на Арий. Макар и осъдена от Първия вселенски събор (325 г.), тя продължила да набира последователи с помощта на властта. Император Констанций II (337-361 г.) бил арианин и преследвал православието. В много градове имало по двама епископи – православен и арианин. Народът и духовенството се присъединявали ту към единия, ту към другия, пише БТА.

В такива трудни условия в Антиохия бил избран за архиепископ свети Мелетий.

Роден в 310 г. в град Мелитин, Армения, той се отличавал с ученост и висока нравственост. Първо бил избран за епископ на град Севастия (днес Сивас в Турция). А когато в голямото християнско средище Антиохия, Сирия, православната общност била застрашена от ширещото се арианство, тамошните християни в 360 г. поканили Мелетий, известен като застъпник за правата вяра. 

Само след месец обаче архиепископът бил отстранен по заповед на Констанций и заточен в Армения,

защото поддържал православната вероизповед. След няколко години бил върнат в Антиохия, но скоро последвало ново заточение по заповед на император Валент. Върнал се едва в 379 г., а през 381 г. император Теодосий свикал Втория вселенски събор и назначил Мелетий за негов председател. 

Обаче изтощеният от толкова изпитания светител починал преди края на събора.

Прекарал повечето от годините си като архиепископ в заточение, но запазил чиста Христовата вяра и останал в паметта на Църквата като стълб на православието.

Днес е втората подготвителна неделя за Великия пост,

когато се чете притчата за блудния син, който символизира цялото човечество, отклонило се от правия път. Но винаги съществува възможност за покаяние и праведен живот.

Във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

Източник: vesti.bg