ДАНС: Коментарите на Кирил Петков са некомпетентни и подвеждащи

7

И зявлението на съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков съдържа „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на Държавна агенция „Национална сигурност“. Това се казва в позиция на ДАНС, изпратена до медиите. Изявлението е по повод изказването на Петков, че българските служби не са достатъчно активни в борбата с руския шпионаж.

Петков: Отново първо чужди служби трябваше да открият поредния шпионин

Ето и пълния текст на позицията:

„Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е специализиран орган към Министерския съвет на Република България за изпълнение на политиката за защита на националната сигурност, чиито приоритети се задават от висшите органи на държавната власт (съгласно чл.5, ал.1 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност). Спазвайки стриктно законите на Република България и възложените ѝ от държавните власти задължения, в компетенциите на ДАНС е да извърши точна преценка и анализ за начина на тяхното изпълнение.

Защитавали ли са български духовници интересите на Русия?

За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти.

Митрофанова: Руското МВнР ще извика българския посланик, но Москва няма да предприема огледални мерки

Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори.

Руската църква „Свети Николай“ в София затвори врати

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България“, се подчертава в позицията на ДАНС.

България експулсира висш руски духовник заради шпионаж

„>България експулсира висш руски духовник заради шпионаж

По темата

Източник: vesti.bg