Гутериш призова за прекратяване на огъня в Судан

3

Г енералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на огъня в Судан за „поне три дни“ по време на Рамазан Байрам, с който се отбелязва краят на свещения месец Рамазан.

„Намираме се в много важен момент от мюсюлманския календар. Мисля, че това е подходящият момент за прекратяване на огъня“, заяви Гутериш пред репортери и добави: „Вярваме, че това е възможно.“

Ожесточените сражения в Судан: Броят на жертвите расте​

Прекратяването на огъня ще „позволи на цивилните граждани, хванати в капана на конфликтните зони, да избягат и да потърсят медицинско лечение, храна и други основни доставки“, добави Гутериш.

Повече от 300 души бяха убити, откакто в събота избухнаха сраженията между силите, лоялни на началника на суданската армия Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бързо реагиране (СБР).

Прекратяването на огъня по време на Рамазан Байрам „трябва да бъде първата стъпка за осигуряване на почивка от сраженията и проправяне на пътя за постоянно прекратяване на огъня“, заяви Гутериш.

„Това прекратяване на огъня е абсолютно необходимо в настоящия момент“, добави той.

Какво става в Судан, боевете не стихват​

Някои от най-ожесточените сражения се водят в столицата Хартум – град, в който живеят пет милиона души, повечето от които са затворени в домовете си без електричество, храна и вода.

„Прекратяването на враждебните действия трябва да бъде последвано от сериозен диалог, който да позволи успешен преход, започващ с назначаването на гражданско правителство“, заяви Гутериш.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *