Грета Тунберг призова за повече натиск върху световните лидери

14

Ш ведската климатична активистка Грета Тунберг призова активистите да засилят натиска в борбата срещу климатичната криза в момент, когато се отбелязват пет години от първата ѝ училищна стачка, която се разрасна в глобално движение, предаде ДПА.

„Въпреки че отново и отново показахме, че тези, които искаме промяна, сме милиони по целия свят, светът не се движи в правилната посока“, каза 20-годишната активистка на милионите свои последователи в социалните медии.

Тунберг, която беше 15-годишна, когато излезе от училище, за да седне пред шведския парламент, заяви, че наближаваме критични точки за планетата по-бързо от очакваното. „Трябва да продължим с натиска и да не позволим на хората във властта безнаказано да жертват хората и планетата в името на печалбите и алчността“, написа тя. „Отчаяно се нуждаем от радикални действия в сферата на климата, за да спасим това, което все още можем и да ограничим във възможно най-голяма степен катастрофалните последици от климатичната криза, които хората вече изпитват“, добави младата шведка.

Тя също така призова климатичното движение „Петъци за бъдеще“ да оказва повече натиск върху световните лидери.

Тунберг за първи път седна пред парламента в Стокхолм на 20 август 2018 г., за да поиска от политическите лидери да направят повече за климата. В рамките на няколко месеца нейното индивидуално действие прерасна в международно движение, известно като „Петъци за бъдеще“, в което участват хиляди предимно млади хора по целия свят, протестиращи за по-ефективни политики в сферата на климата. Тунберг се дипломира това лято, но продължава да протестира всеки петък.

След протеста на екоативисти в град Малмьо: Грета Тунберг е изправена пред съда

По темата

Източник: vesti.bg