Голям протест в подкрепа на Дебора в Стара Загора и други градове

12

“Не искаме политизиране. Искаме само и единствено справедливост. Ако има виновни и някой е допуснал грешка, било то волно или неволно, да си поеме отговорността”, коментира бащата на пострадалото в Стара Загора 18-годишно момиче Красимир Михайлов по време на втория Национален протест против насилието. Той отбеляза, че семейството е много благодарно на всички за подкрепата.

По думите му „Дебора има някакъв напредък”, но не може да се каже, че е в по-добро психическо състояние и трябва да и се даде време.

Майката на пострадалото момиче Ивелина Михайлова също каза, че семейството иска само и единствено справедливост не само за Дебора, но за всички, които са ставали жертва на насилие.

Дебора: Белезите ще избледнеят, но подкрепата ви ще остане

Според Моника Маринова, близка приятелка на семейството, приетите промени в Наказателния кодекс са недостатъчни. По думите ѝ в закона е трябвало да бъде включено понятието за интимна връзка, но това по никакъв начин не решава проблема, а напротив – би могло да го задълбочи.

“Нашите искания са сериозни промени в Наказателния кодекс, нещата не се случват. Да започнем от там, че няма стандарт за съдебна медицина, това е абсурд”, коментира тя. Според нея оставките на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и на съдебния лекар са “проформа”.

“Прокурорът остава действащ, съдебният лекар е отстранен временно, така че аз оставки не виждам”, каза тя.

Вежди Рашидов подава две оставки след искане от ГЕРБ

Маринова посочи, че протестиращите искат оставки на онези, които имат отношение към случая и не са си свършили работата.

“Изказването не си заслужава коментар, говорим за обида и то не само за нас, а към всяка една българска жена”, каза тя относно изказването на депутата Вежди Рашидов, който се изказа непремерено по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което депутатите обсъждаха промени в Закона за защита от домашно насилие.

Протест в София срещу насилието над жени

Думите на Рашидов за жените, претърпели насилие станаха обществено достояние, тъй като микрофоните на председателското място в Народното събрание се оказаха включени. Вежди Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска той да се оттегли от двата поста. 

Жители на Стара Загора се включиха днес във втория протест срещу насилието, организиран от близки на 18-годишното момиче от Стара Загора, което стана жертва на насилие на 26 юни.

Обвиняем за престъплението е 26-годишен мъж срещу когото е повдигнато още едно обвинение за отправени заплахи с убийство към жертвата. За утре, 9 август, е насрочено заседанието в Окръжния съд в Стара Загора по мярката му за неотклонение за отправените заплахи.

Заради домашното насилие: Славов с предложения за законови промени

Протестът завърши с мотошествие, което стигна до сградата на Районната прокуратура. На вратите на прокуратурата протестиращите залепиха плакати, гласящи „Насилието не е мнение, а престъпление!“, „А вашите дъщери застраховани ли са?“, „Мълчанието боли повече!“ и „Повредата е в правосъдието“.

Днес протести, макар и по-малобройни, имаше и в редица други градове в страната.

Източник: vesti.bg