Големият проблем с изтребителите за Украйна

7

Ч аст от изтребителите,  доставени от съюзниците на Украйна, са се оказали негодни за употреба и се използват за резервни части, съобщава „Икономист”.

Осем самолета МиГ-29 бяха дадени на Киев наскоро от Полша и Словакия.

Откакто Русия нахлу в Украйна миналата година, военновъздушните сили на Украйна са загубили 60 изтребителя, 40% от предвоенния флот, според наскоро изтекъл американски документ. Остават само около 80. Русия разполага с почти 500 самолета, подготвени за война. И те до голяма степен превъзхождат украинските, с по-добри радари и боеприпаси с по-голям обсег.

Радев: Ако бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна

Добрата новина е, че Русия не успя да използва това предимство, за да доминира в небето. След като не успяха да унищожат противовъздушната отбрана на Украйна, нейните самолети са принудени да изстрелват ракети или да хвърлят бомби, често неефективно, от значително разстояние. Лошата новина е, че въздушният баланс изглежда нестабилен.

Редовните руски удари с дронове и ракети от октомври насам принудиха Украйна да изразходва огромен брой от своите боеприпаси земя-въздух. Ситуацията се стабилизира през последните седмици, казва западен служител, с постъпването на нови доставки. Но без нови такива Украйна ще трябва да избира между защита на градовете, критичната инфраструктура, военните бази или войските на фронтовата линия.

Киев спешно се нуждае от още изтребители, за да запази паритета на силите в небето и да подкрепи планираната контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия украински територии.

Полша предаде изтребители МиГ-29 на Украйна

„Ако бяхме започнали тези усилия миналата година, съвременните бойни самолети вече щяха да бъдат в украински ръце”, смята Дейвид Дептула, декан на Института за аерокосмически изследвания „Мичъл” в Арлингтън, Вирджиния и бивш генерал-лейтенант от ВВС на САЩ.

Ако Западът действа сега, казва той, може да има до 30 F-16 в украински ръце до края на годината.

„Където има воля, има и начин“, добавя Дептула: „Където няма воля, няма начин”.

Източник: vesti.bg