Гниещи тела и "малко повече от руини"

13

З вукът от обстрел е саундтракът на украинската фронтова линия.

Но президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди тази седмица, че контраофанзивата не трябва да се разглежда през призмата на холивудски филм.

Край новоосвободените села Нескучное и Сторожев украински войници се крият в разрушени къщи, освободени от руснаците, и чакат заповед да обстрелват с минохвъргачки вражеските линии.

Мъжете от 35-а бригада на морската пехота прехвърлят новопристигналите 120-милиметрови минохвъргачки американско производство във временното си укритие. Те ги почистват и подготвят за изстрелване и надраскват върху снарядите съобщения за врага си. Друга група получава координатите и настройва минохвъргачката за по-добро прицелване.

Прелитащият над тях дрон е техният поглед към вражеската линия от другата страна на полето. Когато чуят бръмченето на двигателя на дрона, войниците от време на време поглеждат нагоре, за да проверят дали е техен или на руснаците.

След това изчакват, понякога с часове, за да стрелят.

Звуците замъгляват синьото небе. Взривовете на изходящите артилерийски и минохвъргачни снаряди прорязват спокойствието на изоставените полета. Снарядите свистят в небето в познатото свистене на пристигащите снаряди заедно с последователните пукания на руските градивни ракети. Бумтенето на удара прекъсва непрекъснатата размяна на огън.

От време на време някой войник се стряска, когато звукът става по-силен и по-близък.

„Има моменти, в които искаш да се скриеш, но просто седиш и чакаш“, казва Юри, войник, обучен във Великобритания, който си почива в малък защитен окоп. Това е третият му работен ден.

Но подобно на дългото чакане на войниците, украинската контраофанзива е бавна.

Руският президент Владимир Путин заявява, че контраофанзивата е затихнала. Но украинският лидер Володимир Зеленски предупреждава да не се очакват бързи резултати.

Някои искат някакъв холивудски филм, но в действителност нещата не се случват по този начин„, каза той в интервю за Би Би Си. Всяка от страните твърди, че другата е понесла тежки загуби.

Тази ивица от малки села в Донецка област беше освободена на 10 юни, ден преди Зеленски да обяви, че контраофанзивата е в ход. Оттогава насам украинските военни не са обявили съществени успехи по южната или източната фронтова линия.

За войниците, които са преминали през тези села, ден след освобождаването, това е горчиво-сладко.

„Основното, което изпитвах, беше гняв, защото когато минаваш през селата, въображението ти може да си представи как е било преди войната. Хората са живеели тук. Хората са имали добри къщи. Можеш да видиш вещите им вътре. А сега, когато влизаме в селото и го виждаме в руини, се ядосваме“, казва Матьорий, войник от 35-та морска пехота.

Грохотът на артилерията и безпилотните самолети прекъсват всяко изречение.

Пътят към позицията им се вие през разрушени къщи, обгърнати от обрасли градини. През неподрязаните дървета се провират редица срутени покриви. Преди войната населението на Нескучна е наброявало около 700 души. Почти никой не остава там, след като Русия окупира селата в началото на инвазията, но признаците на някогашния живот все още са видими.

Синьо-бяла метална ограда обгражда овъглена къща без покрив. Малка сателитна чиния виси отпред на къща, пробита от куршуми и шрапнели.

Украинските войници предупреждават, че тези къщи и заобикалящите ги полета могат да бъдат заложени като мини и капани. Това не е всичко, което руснаците са оставили след себе си. Край пътя лежи напоена с кръв носилка, оставена от отстъпващите войски. Наблизо има разлагащо се тяло на руски войник.

Украинските войници казват, че много трупове са били събрани по-рано и много други може да са все още в полето.

„Започвам да осъзнавам какво наистина се случва и колко много сме взели, едва след като го видя по новините, когато нарисуват картата и видя колко земя сме взели. Започвам да осъзнавам, че наистина сме го направили“, добавя Матьорий.

Радиото изпиуква със заповеди за войниците. Те изстрелват множество снаряди към руската линия, намираща се на няколко километра. Силните взривове не спират да звънят в ушите. Войниците седят и чакат следващата заповед.

Заглавната снимка е илюстративна

По темата

Източник: vesti.bg