Германският канцлер заяви, че ядрената енергия е безперспективна

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че не се чувства провокиран от искането на коалиционните партнори от Свободната демократическа партия за спиране на деинсталацията на атомните електроцентрали и смята, че въпросът е решен, предаде ДПА.

В „Интервю на седмицата“ по радио „Дойчландфунк“ той отхвърли идеята, че искането е провокация, насочена лично към него. Шолц направи изявлението си само няколко дни след като правителството се споразумя да работи по-спокойно.

„Ядрената енергия е приключена тема. Вече не се използва в Германия. Постепенното преустановяване е извършено със закон. Темата за ядрената енергия е безперспективна в Германия“, каза той.

„Свободните демократи“ отправиха искането си на фона на все така високите цени на електроенергията, които са в тежест на икономиката и най-вече на енергоемката промишленост. Парламентарната група на социалдемократите на Шолц и „Зелените/Съюз 90“ призовават за определена и субсидирана от държавата цена на електроенергията за промишлеността. „Свободните демократи“ са против, а самият Шолц проявява скептицизъм.

В интервюто си канцлерът поиска предложение за финансиране. „Разбира се, това трябва да бъде част от всяка дискусия, ако някъде вложите милиарди, от къде ще ги вземете“, каза той.

„Трябва да сме сигурни, че Германия има структурно евтино производство на енергия. Правим това редом с разширяването на възобновяемите енергийни източници, дори с темпове, които не са били характерни за преди“, каза Шолц.

„Между другото, правим това и с развитието на водородна мрежа, където необходимите решения ще бъдат взети през тази и в началото на следващата година“, обясни още канцлерът.

Освен това той заяви, че не е обезкуражен от слабите резултати в социологическите проучвания за федералното правителство, както и тези и за него лично, и ще продължи да води политиката си. Той посочи натрупването на многобройни кризи – коронавирусът, изменението на климата, глобализацията, войната на Русия в Украйна.

„Важно е да не се оставяме да ни отклонят от пътя, а да следваме ясен курс, чиято цел е бъдещата жизнеспособност на страната ни“, подчерта Шолц.

Източник: bntnews.bg