Германската полиция арестува сириец, организирал терористичен акт

1

Г ерманската полиция е задържала 28-годишен сириец във връзка с план за използване на самоделна бомба срещу цивилни цели, предаде АФП.

Полицията, която е арестувала мъжа в Хамбург, е претърсила и редица адреси в южния град Кемптен.

В операцията са участвали около 250 полицаи, които са иззели доказателства, включително химически вещества.

Разследването е съсредоточено върху 28-годишния заподозрян и неговия 24-годишен брат, съобщиха властите.

Мотивирани от „радикално-ислямистки и джихадистки убеждения„, двамата са заподозрени в планиране на нападение със „самоделно взривно вещество“, насочено към „цивилни цели„.

Твърди се, че през последните седмици по-големият брат е използвал „онлайн платформата „eBay“ и други доставчици„, за да закупи съставките за направата на взривни материали.

Смята се, че по-малкият му брат, който живее в Кемптен, е подкрепил планирането на предполагаемата атака.

На 28-годишния мъж вече са повдигнати обвинения от германските съдилища за „финансиране на тероризъм“, съобщи полицията.

През последните години ислямски екстремисти извършиха няколко нападения в Германия, като най-смъртоносното от тях беше направено с камион на коледния базар в Берлин през декември 2016 г., при което загинаха 12 души.

Тунизийският нападател, неуспешен кандидат за убежище, който стои зад инцидента през 2016 г., е бил привърженик на джихадистката групировка „Ислямска държава“.

В друг случай екстремист и съпругата му бяха вкарани в затвора през 2020 г. за планиране на нападение с биологична бомба в Германия със смъртоносната отрова рицин. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *