ГЕРБ-СДС се регистрираха в ЦИК за предсрочните избори

2

К оалиция ГЕРБ-СДС внесе необходимите документи и 9999 подписа, с които се регистрира в ЦИК за извънредните парламентарни изборите на 2 април.

Председателят на СДС Румен Христов коментира, че тръгват с нагласата, с амбицията и очакванията да са първа политическа формация, както и с надеждата разликата между първия и втория да бъде по-голяма, за да се улесни съставянето на правителство. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че най-важното е България да излезе от циклите на политическа парализа, в които е в последните две години.

Политиката да се превърне не в технология на перманентния скандал, а в това, което трябва да бъде публична среда, която е в състояние да произвежда решения, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства и има нужда от някой, който да носи отговорност и да взема решения“, коментира Томислав Дончев. 

ГЕРБ-СДС се регистрираха в ЦИК за предсрочните избори

Той бе категоричен, че ГЕРБ-СДС имат амбицията и силата да бъдат първи.

„Да си първи е важно, защото означава, че събираш най-много подкрепа, което пък означава обществена консолидация, сила да водиш обществото напред. Това е нещо, от което съм убеден, че обществото има нужда“, каза Дончев.

Той подчерта, че най-важно е този двугодишен цикъл от политическо безвремие да приключи.

Относно новото обединение „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Томислав Дончев отбеляза, че в годините назад са се изправяли срещу всякакви опоненти.

„Не съм сигурен какъв е броят на партиите в тази коалиция – шест или седем – убеден съм, че сме достатъчно силни от гледна точка на подкрепа, достатъчно разумни, достатъчно консолидирани да ги победим“, коментира той.

Относно участието на ДБ в коалицията Дончев каза, че участието на потенциален партньор в тази коалиция силно би затруднило сформирането на правителство. 

„Истинският враг е апатията, защото политическата апатия, политическото неучастие ражда чудовища“, коментира Дончев. 

Той посочи, че списъците „Магнитски“ са ярко доказателство, че ние не умеем да решаваме проблемите си в България като общество, като институции, като правораздавателна система, защото, ако можехме, ако бяхме в състояние, нямаше да стигаме до списъците „Магнитски“.

Шестнадесет партии и шест коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), от тях регистрани с решение на ЦИК са девет партии и три коалиции. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя уточни, че за останалите ЦИК ще вземе решение днес, след проверка на внесените подписи в „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).   

Днес в 17:00 часа изтича срокът за регистрация на партии и коалиции. Това означава, че всички подали документи в този срок ще бъдат регистрирани, дори при неприключила проверка, каза Матева. Тя обясни, че ако след проверката се окаже, че въпросните партии не са събрали 2500 подписа минумимум, тяхната регистрация ще бъде заличена. 

Матева посочи, че до 25 февруари регистрираните коалиции могат да променят състава или наименованието, с което са регистрирани за участие в изборите, а до 28 февруари в Районните избирателни комисии могат да се регистрират кандидатските листи на регистрираните партии и коалиции за участие в изборите. 

Жребият с номерата на партиите в бюлетините ще бъде изтеглен на 1 март, информира зам.-председателят на ЦИК.

Винаги има проблеми при организация на изборите, но се стараем да ги решаваме своевременно, коментира Матева. 

От 17 до 28 февруари партиите и коалициите могат да регистрират листи

ЦИК определи възнагражденията на членовете на СИК зад граница

„Български възход“ се регистрира в ЦИК за изборите (СНИМКИ)

ЦИК регистрира НДСВ за изборите

С 9999 подписа: ПП и ДБ се регистрираха за съвместно участие в изборите

Източник: vesti.bg