В Полша влезе в сила забраната за влизане на руски леки автомобили

Полша от днес започна да прилага забраната на Европейския съюз за влизане в страната на всички регистрирани в Русия леки автомобили – последната от поредицата санкции срещу Русия като наказание за войната ѝ срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно решението на ЕС моторните превозни средства, регистрирани в Руската федерация, вече нямат право да влизат на територията на 27-членния блок.

Коли с руска регистрация не могат да влизат в ЕС, потвърди говорител на ЕК

„Автомобил, регистриран в Русия, няма право да влиза в Полша“, заяви полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински вчера, обявявайки забраната, която влезе в сила часове по-късно в полунощ.

„Това е още един елемент от санкциите, наложени на Русия и нейните граждани във връзка с бруталната война в Украйна, поради факта, че руската държава днес представлява заплаха за международната сигурност“, каза Камински.

Този ход идва само няколко дни, след като близките балтийски държави Литва, Латвия и Естония забраниха на автомобилите с руски регистрационни номера да влизат на тяхна територия – съвместен ход в съответствие с неотдавнашното тълкуване на санкциите на ЕС срещу Москва.

Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация

Полша и балтийските държави са сред най-яростните европейски критици на Русия и президента Владимир Путин, посочва АП.

Източник: bntnews.bg