Външният министър: Поведението на РСМ не е най-бързият път към европейска интеграция

1

Н ачинът, по който Северна Македония продължава да се отнася към България, със сигурност не е най-бързият път към нейната интеграция в ЕС – това каза пред журналисти служебният министър на външните работи Иван Кондов след Съвет „Външни работи“ в Брюксел, предаде БНР.

България излезе с позиция за провокациите на Скопие

В рамките на заседанието министрите на външните работи на ЕС проведоха работен обяд с колегите си от Западните Балкани. Ето какви въпроси са поставили някои от тях според министър Кондов: „Някои от колегите поставиха въпроса за по-бързото разширяване или за една по-бърза писта. Естествено, от наша страна посочих, че е изключително важно да се спазят всички ангажименти, включително промяната на конституцията Посочих също така, че при сегашната ситуация, при която България е споменавана по този начин (бел. ред. – македонският премиер Димитър Ковачевски сравни отношението на България към Северна Македония с това на Русия към Украйна), както се случи и с продължаващите нарушения на човешките права – това със сигурност не е пътят към по-бърза интеграция конкретно за Северна Македония“.

На въпрос на БНР дали е срещнал разбиране, министър Кондов отговори:

„Така или иначе много държави казаха, че ЕС е съюз, базиран на ценности, така че трябва да се справят всичките изисквания за европейската интеграция.

Ковачевски: РС Македония не преговаря с България

Министър Кондов е провел двустранен разговор с колегата си Буяр Османи в опит да се изяснят думите на премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски, че дискурсът на България съм Северна Македония е много подобен на този на Руската федерация към Украйна:

„Той се опита да обясни, че де факто изказването на министър-председателя е било свързано с конкретни политици, а не по принцип с политиката на България, но аз му поставих въпроса защо при това положение е посочена България, а не конкрлетния политик, който те са визирали“.

България няма интерес от падане на гласуването с единодушие във външната политика, каза още министър Кондов.

Източник: vesti.bg