Вучич: Турция е основният доставчик на оръжие за Косово

0

Н е съм сигурен, че сме стигнали до пика на ескалацията в Косово, защото Курти няма да спре, заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия „Пинк“, предава БГНЕС.

По отношение на ситуацията в Косово, Вучич каза, че за Запада е ясно, че „вината е в режима на косовския премиер Албин Курти“.

Вучич заяви, че целта на косовският министър-председател Албин Курти е да не се създаде Асоциацията на сръбските общини, въпреки че той много добре знае, че трябва да изпълни споразумението от 2015 г.

„Той (Курти) иска всеки ден да вдига напрежение и да ни вкара във война“, добави Вучич

По думите на сръбския президент, Курти е доволен, че турският контингент към КФОР е пристигнал в Косово.

Според сръбският президент „нашата (сръбската) армия е по-силна, но косовските сили са все по-добре оборудвани, тъй като получават оръжие от Турция“.

„Турция е основният доставчик на незаконно оръжие в противоречие с Резолюция 1244“, каза Вучич, като добави, че Турция е доставила и дронове „Байрактар“ на Косово.

По-отношение на вчерашния бунт на групировката „Вагнер“, начело с нейния лидер Пригожин, в Русия, сръбският президент подчерта, че „като сериозна държава, Сърбия няма да подкрепи преврат в никоя страна. Това е нещо, което се разбира от само себе си. Ние не подкрепихме преврата нито в Турция, нито в Русия, нито в Америка. Властта се печели на избори“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *