Вучич: Косовските сърби се разбунтуваха срещу терора на Курти

2

П резидентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към обществеността по повод последните събития в Косово каза, че въстаналите косовски сърби, които се „бунтуват срещу терора на Курти“, са участвали в конфликта край град Банска.

Вучич каза, че „това е един от най-трудните дни за нашата страна и нашия народ от 2004 и 2008 г.“

Той се извини на гражданите на Сърбия, че не е успял да се обърне към обществеността по-рано, тъй като Сърбия няма ефективен контрол над Косово от 1999 г.

Шокиращи подробности за стрелялите срещу полицай в Косово

„Трябваше сами да проверим и проучим всичко, за да можем да обявим истината и да подготвим почвата за вземане на решения“, каза Вучич.

„Около 2:46 ч. тази нощ група сърби от Косово и Метохия поставиха 2 камиона като барикади в Банска в северната част на Косово, след което косовската полиция дойде и се опита да премахне тези барикади и избухна конфликт, в който е бил убит полицай, а още един човек е ранен“, каза Вучич.

След нападението срещу косовската полиция: Как реагира Европа

„В 8 и 8:57 административните пропускателни пунктове Ярине и Бърняк бяха затворени, стрелба и престрелки продължават, в 10:15 беше обявено, че сръбските общини са зоната на антитерористичната операция“, добави той.

Вучич каза, че не сърбите от Централна Сърбия, а сърбите от Косово са се разбунтували, нежелаейки повече да търпят терора на Курти.

Напрежение в Косово: Полицай беше убит при стрелба

През изминалата нощ имаше стрелба в село Банска, община Звечан, в северната част на Косово и Метохия, при която един полицай беше убит, а друг беше ранен.

Международната общност остро осъди напрежението и убийството на полицай в Косово.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *