Водолазното обучение "Тритон 2024" се провежда край Варна

Започна водолазното учение на българските Военноморски сили с международно участие.

„Тритон 2024“ се провежда за четвърта поредна година в района на Военноморска база Варна и териториалното ни море. В него участват военни моряци от България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

Радикално променената морска сигурност прави подобни учения особено актуални, а непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили, това посочват от ВМС.

„Тритон 2024“ ще се ръководи по стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

Ще бъдат отработени процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси, плаващи и дънни мини.

Снимки: ВМС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg