Видео с обезглавяване шокира Украйна, винят Русия

1

У крайна сравни Русия с „ислямска държава“, след като в интернет пространството се появи видеозапис, на който се вижда как руски войници обезглавяват украински военнопленник, съобщи Ройтерс.

Агенция Ройтерс не успя да потвърди автентичността или произхода на видеозаписа, публикуван в социалните мрежи, на който се вижда как мъж в униформа обезглавява военнопленник, носещ жълта лента на ръката, използвана от украинските войници.

ЕС едва ли ще изпълни обещаното на Украйна

„Има нещо, което никой в целия свят не може да пренебрегне: колко лесно убиват тези зверове“, заяви украинският президент Володимир Зеленски. „За всичко ще има правна отговорност. Необходимо е да бъде победен терорът“, добави той.

От своя страна Кремъл заяви, че разпространеният в интернет пространството видеозапис, който уж показва обезглавяването на украински войник, е „ужасен“ и трябва да се провери неговата автентичност.

„В интернет се разпространява ужасяващ видеозапис, на който руски войници обезглавяват украински военнопленник“, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. „Абсурдно е, че Русия, която е по-лоша от ислямска държава, председателства Съвета за сигурност на ООН“, добави той, имайки предвид поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия през този месец.

Бойците от „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия станаха известни с публикуването на видеозаписи, на които се вижда как обезглавяват пленници, когато контролираха големи части от двете близкоизточни страни в периода между 2014 и 2017 г., припомня Ройтерс.

Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с отбелязването на Цветница

Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна и от ООН и да бъдат подведени под отговорност за своите престъпления“, заяви Кулеба, цитиран от БТА.

Службата за вътрешна сигурност на Украйна съобщи, че е започнала разследване по подозрение за извършването на военно престъпление във връзка с разпространения видеозапис.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *