Вето в ООН: САЩ блокира пълноправно членство на Палестина

Съединените щати блокираха резолюция в Съвета за сигурност на ООН за приемане на Палестина за пълноправен член на световната организация. В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН.

В подкрепа на приемането на Палестина в ООН като пълноправен член гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай.

Швейцария и Великобритания се въздържаха. Израелският външен министър поздрави Съединените щати, а палестинската администрация, ръководена от Махмуд Абас, остро ги разкритикува.

Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори между израелските и палестинските власти, а не чрез действия на ООН.

„Ясно сме казвали, че преждевременни действия тук в ню Йорк, дори и с най-добрите намерения, няма да постигнат независима държава за палестинския народ. Съединените щати продължават да подкрепят силно решение с две държави. Този вот не означава, че сме против палестинска държава, а е признание, че тя може да бъде създадена само чрез преки преговори между двете страни“, заяви Робърт Ууд, постоянен представител на САЩ в ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg