Вдигнаха "Кугър" за 2 спасителни мисии в Стара планина

0

В оенни с хеликоптер „Кугър” извършиха две успешни спасителни акции в Стара планина. И в двата случая се касае за ранени парапланеристи. Двете мисии на военните от авиобаза „Крумово” са били опасни заради трудния терен, предаде NOVA.

Пострадалите се намират в болница в Пловдив. Животът и на двамата е вън от опасност. Те са английски туристи.

Първият сигнал е получен минути преди 15 часа. Екипажът от авиобаза „Крумово” излита, за да търси парапланериста. Не успяват обаче да намерят подходящо място за кацане.

„За около 22 минути стигнахме района за търсене. Бързо локализирахме пострадалия. Той беше обездвижен. Лежеше на земята, но даваше сигнал, че има жизнени функции”, обясни подполковник Пламен Дончев.

Военни спасиха парапланеристи с вертолет „Кугър” в Стара планина

Условията са били лоши и се е наложило пострадалият парапланерист да бъде качен на борда с лебедка.

„С колегата трябваше да катерим денивилация 30-40 метра нагоре, пресечена местност. Това бяха трудностите”, каза старши сержант Кацаров.

„Винаги има опасност при такива ситуации”, обясни Стоян Колев, спасител в авиобаза „Крумово”.  

Вторият сигнал е подаден два часа по-късно. Този път военните летят до хижа „Равнец“ в Стара планина. 

„Работата с лебедка беше невъзможна при нас. Ветровете бяха много силни, имаше местни по склона на планината. За самото кацане се наложи да изпълним няколко захода от най-различни места”, каза капитан Костадин Бакърджиев.

Христо Бекяров и Селда Ахмедова са взели участие и в двете спасителни операции. 

„Винаги има трудност в такива спасителни акции, тъй като представлява предизвикателство както за машината, така и за членовете на екипажа”, обясни старши-лейтенант Селда Ахмедоева, която е борден инженер.

А какво ги мотивира да работя в армията? „Тръпката, тръпката от това, че не знаеш каква задача ще се появи следващия ден”, казва старши-лейтенант Христо Бекяров, борден инженер. 

Източник: vesti.bg