Василев: Проверки започват в БЕХ заради намалена печалба

0

М инистерският съвет прие промяна в Разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и съответно ще бъде включен в бюджета за 2023 г. Разпореждането предвижда отчисленията в полза на държавата да са в размер на 100% от печалбата за финансовата 2022 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие.

„Една от мерките за повишаване на събираемостта в бюджета, предложена още от служебния кабинет беше да се събере 100%, а не само 50% от дивидента на държавните предприятия. Днес приехме тази мярка, така че да имаме събираемост от 100% от дивидента“, съобщи на брифинг министърът на финансите Асен Василев. Срокът за внасяне на отчисленията е 30 юни 2023 година.

КНСБ: Бюджетът за 2023 година да компенсира инфлацията за две години назад

Министърът подчерта, че дивидентът, който „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД следва да разпредели и внесе в държавния бюджет, е не по-малко от 1,588 млрд. лева. Това представлява нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г., публикуван на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Василев поясни, че това по никакъв начин не поставя под риск енергетиката, тъй като, внасяйки този дивидент от 100% БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си.

Лена Бориславова: Въпреки и вместо 1 млн. за кол в полето

По този повод Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала проверка на в холдинга. Националната агенция за приходите също се е самосезирала и проверява дали няма укриване на печалба, съответно на данъци. Срокът за провеждането на проверките е от 30 до 60 дни.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че в проекта на бюджет за 2023 г., който подготвя, е предвидено вдигане на приходната част с над 3 млрд. лева. „От приетата от МС днес мярка ефектът ще е около 800 млн. лева. Останалите мерки, са свързани с приходната част, са повишаване събираемостта в НАП и Агенция „Митници“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *