Василев: Очаквам малко смени в кабинета

1

Ф инансовият министър Асен Василев очаква сравнително малко смени след ротацията на кабинета.

„Структурни промени по-скоро не очаквам”, подчерта той преди изслушването в Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове към Народното събрание.

Василев за случая с имота на ул. „Чаталджа“: Има опит да се нанесе репутационна щета…

„Това, което чувам от новините, са най-разнообразни слухове. Държавата трябва да спре да се управлява по слухове. Институциите да си влязат в ролята. Ако има нещо за разследване, да се разследва. Ако има нещо за съд, съдът да се произнесе. Докато се опитваме само с престрелки, слухове и недомлъвки да става цялото нещо, просто няма да имаме нормална държава”, коментира финансовият министър по отношение на словесните престрелки между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев.

Василев посочи, че се надява президентът да не направи нова политическа формация, защото това било в противоречие с Конституцията. 

По повод безплатното обучение за студенти, Василев коментира, че е добре българските студенти да могат да се възползват от такова, но то трябва да се случи чрез програма, като например „Стамболов”.

Асен Василев: Няма риск въвеждането на еврото да повиши цените

„Имайки предвид особено големия интерес, който се случи при програмата за саниране, която плащаме със средства от първото плащане по ПВУ, сме помолили Министерство на енергетиката много сериозно да помислят дали целият или почти целият ресурс на програмата REPowerEU не може да бъде използван за увеличение на средствата по програмата за саниране”, поясни финансовият министър Асен Василев по време на изслушването си в Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове към НС.

„Предварителни сондажи с Европейската комисия показват, че те биха били склонни на едно такова решение. Това обаче е в компетенциите на Министерство на енергетиката”, добави Василев.

Финансовият министър уточни, че размерът на средствата по програмата REPowerEU е 480 млн.евро или близо 1 млрд. лв., като зависи от Министерство на енергетиката каква част от тези средства се използват по програмата за саниране и каква част се отделят за други проекти.

„Ако дойде този ресурс в неговата цялост това би позволило още един прием подобен на този, който се случи сега. Тоест около 2/3 от проектите, а не само 1/3 ще могат да бъдат одобрени”, посочи Василев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *