Вариантът Ерис на COVID-19: Всичко, което трябва да знаем

20

Вариантът на новия COVID-19 EG.5, наричан още Ерис, се разпространява по целия свят, но не е много опасен според експерт от Университета на Базел, Швейцария, цитиран от ДПА.

По моя преценка EG.5 не представлява особена опасност, каза Рихард Нехер, ръководител на изследователска група, която проучва еволюцията на вируси и бактерии.

COVID-19: Заболеваемостта в Европа се увеличава в летния период

Той добави, че разновидността EG.5 се характеризира с мутация, която улеснява преодоляването на защитата на имунната система. „Същата мутация обаче се открива и при други варианти“ на новия COVID-19, каза той.

„Разновидността се забелязва, защото е разпространена в Китай – което означава върху многобройно население, и рязко увеличи честотата на проявлението си там през последните седмици. Със сигурност трябва да приемем, че с приключването на лятото и след период на ниска заболеваемост, броят на случаите ще започне да расте отново, каза Нехер.

„Буди интерес“: СЗО с коментар за новия щам на COVID-19

„EG.5 не се различава фундаментално от другите разновидности, но показва постепенна, но бърза еволюция, каквато наблюдаваме от известно време при новия COVID-19 Sars-CoV-2, каза той.

Преди няколко дни и от Световната здравна организация (СЗО) отбелязаха, че заплахата за общественото здраве от Ерис е ниска въз основа на наличните сега данни. Според тях рискът от варианта е еквивалентен на този от разновидността XBB.1.16 и някои други варианти на Sars-CoV-2.

Вариантът Ерис на COVID-19 е регистриран в 36 страни по света​

Разпространението на EG.5 се увеличи от 7,6 на сто от случаите на COVID-19 до 17,4 на сто в рамките на четири седмици от средата на юни до седмицата до 23 юли тази година, посочиха от СЗО.

Източник: vesti.bg