"Бях там за тестването на четири атомни бомби"

0

П овече от 20 000 британски военнослужещи са участвали в тестове на оръжия от Студената война в Австралия и Южния Пасифик. Никой от тях никога не е получавал обезщетение за заболяванията, които смятат, че са причинени от радиация, съобщава Sky News.

Изминаха повече от шест десетилетия, откакто Джон Морис служи на остров Коледа в южната част на Тихия океан, където британското правителство тества ядрени оръжия.

Оттогава 86-годишният мъж е виждал как други членове на неговия отряд умират поради различни заболявания, включително рак.

„Някои загубиха децата си, други родиха деца с дефекти“, коментира Морис, пред репортер от телевизията. 

Морис разказва, че когато е бил на 22 години, са го диагностицирали с рак и пернициозна анемия.

Военнослужещият коментира, че синът му е починал, когато е бил едва на четири месеца. По думите му, дробовете на сина му не са се развили правилно.

Морис винаги се е чувствал виновен, той вярва, че смъртта на сина му е в резултат на генетичен дефект, причинен от радиацията, на която е бил изложен, съобщава Sky News.

„Бях там за тестването на четири атомни бомби. Най-близката беше на 20 мили. Бях облечен с чифт шорти, риза и слънчеви очила, а се усещаше сякаш седя в центъра на слънцето“, казва Джон Морис. 

Медицински досиета с „липсваща информация“

Повече от 20 000 британски военнослужещи са участвали в тестове на оръжия от Студената война в Австралия и Южния Пасифик. Никой от тях никога не е получавал обезщетение за заболяванията, които смятат, че са причинени от радиация. 

„Исках медицинските си досиета и ги получих, но те изглеждат променени, на места в тях липсва информация. Знам със сигурност, че са ми взети проби от урина и кръв, но изследванията не са вписани, казва Морис.

Морис посочва, че и други ветерани съдят британското правителство, защото не им е предоставило медицински им досиета.

Оли Троен, един от адвокатите, работещи с тях, казва, че когато ветерани са поискали медицинска информация, тя често е била непълна.

„Открихме над 200 архивни документа, които ясно показват, че ветераните са били длъжни, да се тестват както за проби от кръв, така и за урина, и двете, преди да отидат в Южния Пасифик, за да участват в ядрените опити. Ако тези тестове бяха направени, къде са те сега?“ пита Троен.

„Не е достатъчно Министерството на отбраната да каже „съжаляваме, че нямаме тези записи“. Трябва да знаем защо ги няма, къде са и кой ги е загубил“, категоричен е адвокатът.

„Какво крият?“

Бащата на Стив Пърс, Дейвид, който е ръководил летище в Австралия, където са били извършени тестове на ядрени оръжия разказва, че синът му се е родил с редица увреждания. 

Пърс посочва, че синът му използва инвалидна количка. Той вярва, че радиация е причинило състоянието на сина му.

„Тази седмица получих имейл от Кралските военновъздушни сили (RAF), в който се казва, че не мога да получа медицинското си досие. Сякаш знаят, че това, на което съм бил изложен, вероятно е причинило състояние на сина ми“, казва той.

„Винаги съм казвал, че никога няма да имам деца, но се ожених. Със съпругата ми имаме малко момченце. Детето ми страда от заболяване на зъбите, много потомци на ядрени ветерани съобщават за проблеми със зъбите“, разказва Стив Пърс.

„Така че страхът ми е, че да, съм му предал нещо. Играех ли на генетична руска рулетка с живота му?“

„Ние сме благодарни на всички военнослужещи, които участваха в британската програма за ядрени опити и допринесоха за запазването на сигурността на нашата нация. Те ще получат медал в знак на признание“, се посочва в изявление на Министерството на отбраната.

„Остава съмнението, че никаква информация не се укрива от ветераните и всички медицински досиета, направени преди, по време или след участие в тестовете на ядрено оръжие в Обединеното кралство, се съхраняват в индивидуални военни медицински досиета в правителствените архиви“, съобщава Sky News.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *