Бъдещите депутати с рекордни заплати, ето колко ще взимат

2

Д епутатите, които ще бъдат избрани на 2 април, ще получават с около 14% по-високи заплати от предшествениците си от разпуснатото 48-о народно събрание.

Работодатели сезират ЕК за минималната заплата

Според данните на НСИ, публикувани във вторник, тяхното месечно възнаграждение ще е минимум 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование и участие в комисии.

Окончателно: От догодина МРЗ ще бъде 50% от средната брутна заплата

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период, пише DarikNews.bg. Причината e, че депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който ще ще оглави 49-ото Народно събрание ще получава поне 9844 лв., съобщава 24 часа.

Съветът на ЕС прие препоръка за минималния доход

Равна на заплатата на парламентарния шеф е тази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо възнаграждение.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще доближи 20 000 лева месечно.

След протест: Увеличават заплатите в градския транспорт в София

Средната за страната заплата също расте и почти е стигнала 2 хиляди месечно – през декември м.г. е била 1947 лв.

Тя е с 16,6% по-висока от края на предходната година и на практика е почти равна на инфлацията за същия период, която е 16,9%, сочат последните данни на НСИ.

Източник: vesti.bg