Бурята "Даниел" наводни Гърция и Турция, расте броят на загиналите

8 са жертвите на пороите в Гърция и в Турция. За едно денонощие наводненията взеха още две жертви в района на гръцкия град Волос и общият им брой вече е 3. Други трима са в неизвестност. В Турция петима загинаха, трима са в неизвестност, а над 30 са пострадалите.

Гневът на бурята „Даниел“ е безмилостен. Град Волос се събуди, за да посрещне още един тежък ден. Пороят отнесе със себе си цели автомобили, контейнери за боклук, саксии и вещи от гръцките домове. Тази сутрин хората излизаха навън само, за да укрепят жилищата си и магазините си с още пясъчни чували.

„Даниел“ продължава с гръмотевични бури, светкавици, бурни ветрове и „потоп“ от проблеми – свлачища, разрушен мост, паднали електрически стълбове в централна Гърция. Тялото на 85-годишна жена беше открито след пороя от приждащите от планината Пелион дъждовни води към град Волос. Мъж загина, след като се срути стена. Водата отнесе цяло крило от старчески дом в пристанищния град.

„Град Волос преживява трагедия. Тук беше епицентърът на бурята. Никой не помни нещо такова. Дълго време ще отнеме, докато градът се върне към обичайния си ритъм“, каза Константинос Лулис – зам.-кмет на Волос.

В целия район Магнесия няма комунакиции, вода и ток. Размерът на щетите е неизчислим, заявиха местните власти.

Полицията издаде предупреждение за пътувания в градовете Трикала и Кардица, към които се насочва „Даниел“.

В Истанбул за по-малко от 6 часа падна толкова дъжд, колкото обичайно вали през целия септември. Улица в квартал „Башакшехир“ се превърна в река дълбока до кръста. Тежка е ситуацията и в провинция Къркларели близо до българската граница. Цяла нощ продължиха спасителните и издирвателни операции.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *