БТА вече има пресклуб в Анкара

От днес Българската телеграфна агенция (БТА) ще разполага със свой Национален пресклуб в Анкара, Република Турция.

Откриването му е продължение на политиката на агенцията да има разкрити свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.

На откриването на пресклуба присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в югоизточната ни съседка, посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, генералният консул в Одрин Борислав Димитров, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и генералният директор на БНР Милен Митев.

„Днес се ражда вторият дом на България в сърцето на турската столица, на емблематичен адрес, бул. „Ататюрк 199“ Е, на една повече от символна дата – денят, в който Мустафа Кемал Ататюрк си тръгва, напуска България, където е бил военен аташе година и половина“, каза посланикът на България в Турция Ангел Чолаков по време на откриването.

„Нашето желание с г-н генералния директор е той да бъде, разбира се, пресклуб, но той да бъде и място за срещи, за контакти, за дебат. Една мощна ракета носител за промотирането на държавата ни като дестинация за туризъм, инвестиции и култура, но най-вече място за контакти и за приятелства“, каза Чолаков.

На откриването беше представена документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 2 февруари 1915)“, предоставена от Държавна агенция „Архиви“.

Източник: bntnews.bg