Брюксел с предупреждение към Скопие, Мицкоски очаква ново българско правителство и нови преговори

Брюксел с предупреждение към Република Северна Македония. Промените в Конституцията, които предвиждат включването и на българите като дял от народ, са необходими, за да продължи страната по пътя си към Европейския съюз. Предупреждението идва на фона на заявката да няма промени в основния закон и след като още в първото си интервю като премиер Мицкоски поиска да говори с България за промяна в преговорната рамка.

Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС – обяви в позиция Министерството на външните работи. В политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, се казва още в българската позиция и се подчертава, че тя е общонационална и няма да бъде променена.

Първите думи на Християн Мицкоски, след като беше избран от парламента в Скопие за премиер, бяха, че ще сложи край на българския диктат. А в първото си интервю на поста поиска преговори с България.

Християн Мицкоски – премиер на Република Северна Македония: „Подготвени сме да седнем и да намерим решение, за да вървим напред. За тази цел ни трябва партньор, за да има партньор очаквам в България да има правителство. Очаквам нашата сестринска партия, ръководена от Бойко Борисов, да сформира този кабинет. И очаквам след това да седнем от двете страни и да ги аргументираме позициите като добри съседи. Или както той би казал – държави на два братски народа. Това са приказки на господин Бойко Борисов.“

Думите на Мицкоски звучаха в пълен дисонанс с тези на външния министър Тимчо Муцунски. Още в първия си работен ден той имаше вечеря с европейските министри на външните работи в Люксембург, а после и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. На европейска сцена Муцунски категорично уверява, че правителството е силно посветено на европейския път на страната.

Тимчо Муцунски – министър на външните работи на РСМ: „Новото правителство, начело с Християн Мицкоски, ще се фокусира д силно върху евроинтеграцията. Ние ще бъдем силно фокусирани за изпълнението на реформи – реформи, които означават видим напредък, върховенство на правото, борба с корупцията по високите етажи – всичко, което е необходимо, за да направим нашата страна истинска европейска държава.“

Председателят на ДПС Делян Пеевски реагира на думите на Мицкоски, че няма да позволи промени в конституцията под български диктат. Според Пеевски, това е провокация, а новият премиер е избрал конфронтацията и отклонява държавата от евроатлантическия ѝ път. Лидерът на ДПС призова парламента и българските евродепутати да не подминават процесите в югозападната ни съседка.

А от Европейската комисия не дадоха нито един сигнал за готовност за промяна в преговорната рамка.

Ана Писонеро – говорител на ЕК: „Мисля, че посланието е доста ясно – Северна Македония трябва да се възползва максимално от възможността за разширяване на съюза, за да напредне решаващо по европейския път. Всички сте наясно какво очаква Европейският съвет да бъде направено от Северна Македония, очевидно това включва и поправки в Конституцията, за които страната е поела ангажимент.“

Брюксел изрази и съжаление, че някои политици в Скопие отказват да използват конституционното име на страната Република Северна Македония. То беше ясно договорено в Преспанското споразумение, което страните трябва да уважават и изпълняват, допълват от Еврокомисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg