БНБ прогнозира ускорено повишаване на лихвите

1

П овишаване на лихвените проценти в страната прогнозират от БНБ в традиционното издание „Банките в България”. От централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система.

„Активността на кредитния пазар остава висока във всички негови сегменти. Условия за бързите темпове на кредитен растеж създават текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високото ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система – фактори, които стимулират съответно търсенето и предлагането на кредити”, посочват от БНБ.

БНБ обяви ново повишение на основния лихвен процент

„Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за оставки и очаквано забавяне на външното търсене способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. В допълнение, върху финансовото състояние на кредитополучателите ще повлияе протичащият глобален процес на повишение на лихвените проценти, чието пренасяне върху лихвените нива в страната ще се ускори през следващите месеци”, прогнозират от БНБ.

ЕЦБ вдигна лихвите до най-високите им нива от 2008 г. насам

„Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система”, предупреждават от БНБ.

Експертите на централната банка подчертават, че като цяло банките в България са силно ликвидни и много добре капитализирани.

„Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата”, допълват от БНБ.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *