Блясък и дипломация в Париж: Френският Сенат посрещна с овации крал Чарлз III (СНИМКИ)

Блясък и дипломация в Париж по време на историческата визита на краля и кралицата на Великобритания. Това посещение трябваше да се състои през март и да бъде първото на новия крал зад граница, но беше отменено, заради масовите протести във Франция.

Крал Чарлз Трети пристигна на държавно посещение във Франция

С овации на крака френският Сенат посрещна Чарлз Трети. На отличен френски и на моменти на английски, британският монарх стана първия в историята, говорил пред френския парламент.

„Обединеното кралство винаги ще бъде един от най-близките съюзници и приятели на Франция. При смъртта на майка ми миналата година семейството ми и аз бяхме неописуемо трогнати от почитта, която беше отдадена, в цяла Франция. Нашата решителност и нашият съюз са по-важни от всякога. Сега заедно сме солидарни с украинския народ“, каза кралят.

Освен подкрепата си за Украйна, Чарлз III не пропусна да говори и за една от каузите си – климатичните промени. Той призова за нов тип „съглашение“ за климата само ден, след като британският премиер обяви по-прагматичен подход на страната му за постигане на въглеродна неутралност.

Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи и защитникът Преснел Кимпембe се срещнаха с крал Чарлз III

Среща със спортни звезди, сред които футболната легенда Дидие Дрогба и подарък – фланелка с номер 3 от ПСЖ включваше още програмата на краля.

Топлите отношения демонстрираха кралица Камила и първата дама Бриджит Макрон. След като нарушиха протокола с целувки под Триумфалната арка по време на официалната церемонията вчера, днес те се посветиха на пинг-понг дипломация.

Съпругата на френския президент беше облечена в червено, кралица Камила – в бяло, а масата за тенис беше синя – цветовете от знамената на Франция и Великобритания.

Празнична наздравица във Версайския дворец олицетвори приятелството на двете нации. Знаменити френски шеф-готвачи сервираха на видните си гости син омар, а също и подбрани сирена от двете страни на Ламанша.

На приема в чест на кралското семейство присъстваха над 150 важни гости, сред които вокалистът на „Ролинг стоунс“ Мик Джагър и британският актьор Хю Грант.

„Фактът, че избрахте да посетите Франция още в първите месеци на Вашето управление, е знак на приятелство и доверие, който оценяваме по справедлива стойност и който ни трогва дълбоко, както като почит към нашето минало, така и като залог за бъдещето“, каза френският президент Еманюел Макрон.

Банкет в чест на краля: Макрон и Чарлз Трети вдигнаха тостове във Версай

В последния ден от тридневното си посещение крал Чарлз Трети и кралица Камила ще посетят Бордо – дом на голяма британска общност във Франция.

Автор: стажант-репортер Ния Прелджич

Снимки: БГНЕС

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *