„Блумбърг”: Руският петрол поскъпна

8

Ц ената на руския петрол се е повишила заради купувачите от Азия, съобщава „Блумбърг”.

Предлагането на руски сортове петрол „Урал” и „Източносибирски тихоокеански” (ESPO), както и на мазут рязко се е увеличило през последните седмици.

Това наистина наранява Русия

Повишеният интерес от китайски държавни и големи частни рафинерии като „Синопек”, „ПетроЧайна” и „Хенгли”, в допълнение към по-голямото търсене от страна на Индия е довел до по-високи цени на руския суров петрол.

Цената на ESPO, който обикновено се товари на пристанище „Козмино”, Приморски край, е с около 7 долара по-ниска от тази за реферетния за Европа сорт „Брент”, като се отчитат и разходите за доставка. Същевременно „Урал” е с около 10 долара по-евтин от петрола добиван в Северно море.

Това обаче е с близо 2 долара повече, отколкото през миналия месец, което е един от най-големите ценови скокове, откакто на 5 декември влезе в сила таванът на цените, наложен от ЕС и САЩ за износа на руски петрол.

Дерипаска: Русия ще свърши парите догодина

По данни на руското министерство на финансите средната цена на барел „Урал” през февруари 2023 г. е била 49,56 долара или малко по-висока от тази през януари – 49,48 долара.

Тя обаче е намаляла със 70% на годишна база, което е довело до дефицит в руската хазна, тъй като приходите са се понижили с 35%, а разходите са се увеличили заради войната в Украйна с 59%.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *