Близо 4,6 млн. евро бяха събрани за разследването на МНС за Украйна

1

П о време на международна конференция в Лондон бяха събрани 4 милиона паунда (близо 4,6 милиона евро) за подпомагане на Международния наказателен съд (МНС) в разследванията му на предполагаеми военни престъпления в Украйна и в работата му за търсене на отговорност от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Заповедта за арест на Путин е доживотна, Китай призова за предпазливост

Министри на правосъдието от повече от 40 държави се срещнаха в Лондон дни след като МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го в лична отговорност за депортирането на хиляди деца от Украйна. Това бе първата заповед за арест на лидер на една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, която базираният в Хага съд издава, отбелязва АП.

Главният прокурор на МНС разкри как е замесен Путин

„Споделяме убеждението, че освен президентът Путин, под отговорност трябва да бъдат подведени и по-широко кръг от представители на руските власти“,  заяви при откриването на конференцията британският министър на правосъдието и  вицепремиер Доминик Рааб.  

Медведев: Решението на МНС за Путин ще доведе до чудовищни последици

Освен осигуреното допълнително международно финансиране за МНС, по време на форума в Лондон постъпиха и други предложения от европейски държави за предоставяне на ресурси, включително и на подкрепа за разследвания и извършване на съдебномедицински експертизи, каза още Рааб.

Източник: vesti.bg