Бебе и 20-годишен мъж загинаха при потъване на лодка с мигранти в Тунис

1

Едно бебе и 20-годишен мъж загинаха, след като пътуваща към Европа лодка с мигранти потъна край бреговете на Тунис, предаде ДПА, като се позова на съобщение на тунизийската брегова охрана.

Продължава издирването на още петима души от потъналата рано днес край югоизточната провинция Габес лодка, в която пътували 20 тунизийски мигранти, се казва в съобщението. Досега са спасени общо 13 мигранти от нея.

Свидетели разказват, че лодката тъкмо е напускала Габес, когато хората на борда видели рибарска лодка, която объркали с кораб на бреговата охрана.

Шестима загинали след потъване на лодка с мигранти в Ламанша

„Те се опитали да се обърнат, но лодката се преобърнала и бебето се заклещило в мрежите на палубата, разказаха свидетилите.

Тунис е основен маршрут за мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа. Много тунизийци, които рискуват да предприемат опасното пътуване през Средиземно море до Италия, са принудени да напуснат страната поради задълбочаващата се икономическа криза и високата безработица.

Само до месец юли тази година са открити най-малко 900 тела на загинали мигранти, съобщи министерството на вътрешните работи на Тунис.

„Фронтекс“ отчете рекордни нива на нелегални мигранти в ЕС

Според властите повечето от загиналите са от Субсахарска Африка. Правозащитници съобщават, че през последните месеци в Тунис са се увеличили враждебността и тормозът срещу мигрантите.

По-рано тази година президентът Каис Сайед обяви по-строги мерки срещу мигрантите в Тунис, обвинявайки ги, че внасят насилие и престъпност в страната.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *