Африканските страни готвят военна интервенция в Нигер

6

Л идерите на Икономическата общност на западноафриканските държави обявиха, че ще разположат „резервни сили“ срещу военните, които поеха контрола над Нигер преди две седмици.

След извънредна среща на върха в Нигерия бе взето решение „да разпоредят разполагането на резервните сили на Икономическата общност на западноафриканските държави за възстановяване на конституционния ред в Нигер“.

След преврата в Нигер: Военна хунта сформира правителство

„Не изключваме нито един вариант за действие във връзка с преврата в Нигер, в това число употребата на сила като последно средство“.

Това заяви днес нигерийският президент Бола Тинубу, председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), при закриването на срещата на върха.

Военната хунта в Нигер е поискала помощ от „Вагнер“

Същевременно лидерите на преврата в Нигер са предупредили високопоставен американски дипломат, че ще убият отстранения президент Мохамед Базум, ако съседните страни предприемат военна интервенция.

Информацията е била потвърдена от още един западен представител.   

Демократично избраният президент Базум беше свален от власт от военните на 26 юли и оттогава насам е държан като заложник в президентската резиденция.

Източник: vesti.bg