Арестуваха руски гражданин в САЩ, обвиняват го в контрабанда на военни технологии за Русия

0

Р уски гражданин, който живее в Хонконг, е бил арестуван в САЩ по обвинение в контрабанда на големи количества американска микроелектроника с военно предназначение за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс. 

Петдесет и една годишният Максим Марченко и още двама руснаци, чиито имена не бяха оповестени, са обвинени, че са използвали кухи фирми, за да прикриват доставки на така наречените ОЛЕД микродисплеи (микродисплеи с органични светодиоди).

Според федералните прокурори в Манхатън тази техника може да се използва за производството на оптични прицели за пушки, очила за нощно виждане, термооптични системи и други оръжейни системи.

Прокурорите твърдят, че Марченко и съучастниците му са заблуждавали американските власти, че технологията с двойна употреба се изпраща в Китай, Хонконг и други страни, за да бъде използвана в електронни микроскопи за медицински изследвания.

Обвинението допълва, че подставени дружества на Марченко са превели повече от 1,6 милиона долара в САЩ, за да подпомогнат схемата, която е действала в периода от май 2022 г. до август тази година.

По темата

Източник: vesti.bg