Алексис Ципрас подаде оставка като лидер на СИРИЗА

Алексис Ципрас обяви, че е подал оставката си от ръководството на лявата партия СИРИЗА, която претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори през май и юни, съобщава в. „Катимерини“.

„Не мога да представя убеждението си за необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване (на партията) само на думи, ако едновременно с това не го подкрепя с действия… Реших да предложа избирането на ново ръководство на партията“, заяви той и допълни: „Осъзнавам необходимостта от нова вълна в СИРИЗА и реших да се отдръпна, за да премине тя. Имам доверие в човешкия потенциал на партията ни, в неизчерпаемите сили на левицата.“

Той каза още, че негативният изборен резултат може и трябва да стане начало на тази нова вълна в СИРИЗА, която трябва да отговори на ролята на основна опозиционна сила, както и да работи активно, за да се върне на власт.

Ципрас председателства по-рано заседание на изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

снимки: БТА

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места – още по-нисък резултат в сравнение с изборите на 21 май, които Нова демокрация спечели с преднина от 20 пункта пред СИРИЗА.

48-годишният Ципрас беше министър-председател на Гърция от 2015 до 2019 г. – едни от най-бурните години на финансовата криза в страната.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *