Автоинструктори: Младите шофьори да имат придружители през първата година

0

С лед катастрофата в София, в която загинаха 22-годишен мъж и 24-годишна жена, експерти настояват за промени и признават, че има пропуски в обучението на млади шофьори.

Водачът, който помете двама пешеходци на столичния булевард „Сливница” – Адриан Антонов, е на 18 години. Получил е шофьорска книжка на 23-и февруари тази година, съобщи NOVA, позовавайки се на информация от свои източници.

Установиха самоличността на момичето, загинало на столичния бул. „Сливница“

Веднага баща му му купил кола, разказаха съседи им от квартал „Гоце Делчев”, където живее семейството. Казват още, че младият шофьор бил тих, кротък и възпитан.

Според автоинструктора Йонко Иванов бързото качване зад волана след взимането на книжка е огромен проблем, който е довел до фаталния инцидент.

Кадри от камери показват момента преди тежката катастрофа с жертви в София (ВИДЕО)

„При положение, че учим децата да минават с 30 км/ч, отговорността е на семейството да не им дава да шофират в 12.00 часа. Отговорността е на семейството на първо място”, категоричен е той.

Прокуратурата обвини и задържа за срок до 72 часа шофьора, причинил катастрофата с жертви на бул. „Сливница“

Едно от предложенията на автоинстукторите е младите шофьори да имат придружители през първата година. Идея, която от 2005 година досега така и не залегна в законите. От 1994 г. в Германия има подобен закон, а статистиката е красноречива – 20% спад на тежките катастрофи.

Пътен експерт: С поне 100 км/ч е шофирал водачът, убил двама младежи на бул. „Сливница“

Пропуски има и в обучението, подчертава Иванов. „Две години ни лъжат, че ще има 28 полигона за екстремно шофиране – на хлъзгаво, мокро и заледено. Къде са полигоните? Как този млад човек ще се научи да спира на мокро, няма как да ги учим. Слагаме им найлони да спират на него”, призна инструкторът.

Източник: vesti.bg