taz: Арестуваният българин в Германия е бил в смъртна опасност по време на ареста

0

М иналия четвъртък, в 21:15 ч., полицията в Кьонигс Вустерхаузен, Бранденбург, получла спешно обаждане. В жилищен район служителите се срещнали с мъж, който се е разбунтувал. Така пише по-късно полицията в свое прессъобщение. Около 20 часа по-късно Виталий Н. вече бил мъртъв, пише taz.

Берлинската полиция още разследва, прокуратурата в Берлин е извършила аутопсия на тялото. Първият резултат беше наличен във вторник следобед: За момента няма доказателства за небрежност от трета страна или използване на насилие, казва говорител на прокуратурата. Разследването продължава.

Според разследване на taz обаче има значителни съмнения относно описанието на ареста от полицията. Taz разполага с вътрешни документи, части от досието на пациента, протокол от претърсване от полицията и доклад от спешния лекар, който е лекувал Виталий Н. в Кьонигс Вустерхаузен.

Южното полицейско управление в Котбус издаде кратко съобщение в деня след ареста. В него се посочва, че задържаният е удрял предмети и автомобили. Бил агресивен и с психическо разстройство. Полицията е използвала лютив спрей. С помощта на местни жители той е бил закопчан с белезници, след което е припаднал и е извикана линейка. Фактът, че мъжът очевидно вече е бил в смъртна опасност в този момент, не се посочва в доклада. От полицията също не съобщават за смъртта.

Починалият при арест в Германия българин, бил психически нестабилен

В 21:45 часа лекарят на спешната помощ в Кьонигс Вустерхаузен бил предупреден – поради „задух при полицейски арест“, се казва в протокола, с който taz разполага. Когато пристигнал, Виталий Н. вече бил реанимиран от полицаите. „Белезниците все още са на него“, се казва в доклада. Това противоречи на разказа на полицията, който твърди, че белезниците на мъжа не са били сложени, след като той е припаднал. Арестуването в безсъзнание се счита за опасно от спешните лекари. Реанимацията става по-трудна, рискът от задушаване се увеличава.

Спешният лекар отбелязва още, че Виталий Н. е имал влажна пръст в устата и носа. Тагесшпийгел вече беше съобщил за пръстта по лицето. По време на аутопсията обаче в тялото не са открити останки от пръст, каза пред taz говорителката на берлинската прокуратура. Мъртвият е имал кръвоизливи по гърба и раменете, но те не са фатални.

От южното полицейско управление в Котбус не желаят да коментират случая. Те се позовават на полицейския щаб на Бранденбург. Това също не е изразено.

Спешният лекар в Кьонигс Вустерхаузен първоначално реанимирал Виталий Н. във вторник вечерта. В 22:15 ч. сърцето му отново биело самостоятелно. Защо след това е бил отведен в клиниката „Нойкьолн“, на почти 30 километра, не може да бъде изяснено към момента на пускане в печат.

Разследват смъртта на българин при ареста му в Германия

В интензивното отделение в Берлин изследвали кръвта му. Според лабораторния доклад мъжът бил трезвен. Без алкохол в кръвта, без кокаин, без амфетамини, опиати или други лекарства, за които лекарите тестват.

През нощта полицията в Бранденбург е изпратила молба за административна помощ до полицията в Берлин. Служителите в Берлин трябвало да вземат дрехи със себе си и да тестват „спешно“ кръвна проба за алкохол, наркотици и лекарства. Така наредили от прокуратурата в Котбус. Берлинските полицаи са взели бял, разкроен пуловер, дънки, бельо и черни обувки от клиниката Нойкьолн. Това става ясно от протокола за издирване на полицията. Берлинската полиция не пожелала да коментира след запитване от taz.

Виталий Н. починал рано вечерта в сряда в 17:57 часа. Смъртният акт, издаден от лекуващия лекар, е ясен: Виталий Н. се е задушил. „Тежко аноксично увреждане на мозъка“, пише в смъртния акт. Липса на кислород в мозъка, „чрез насилствено притискане на лицето и гръдния кош към земята в легнало положение“.

Смъртта на Витали Н. ще бъде засегната и от вътрешната комисия на парламента на провинция Бранденбург през следващата седмица. Нейният председател, депутатът от Лявата партия Марлен Блок, казва пред taz, че ще намери за „повече от съмнително“, ако описанието на полицията „се отклонява значително от ситуацията, открита от лекаря на спешната помощ“. Предварителното разследване трябва да остане в берлинската полиция.

От клиниката „Нойкьолн“ казват, че Виталий Н. е починал сам. Роднините не могат да бъдат идентифицирани. Виталий Н. е 45-годишен, роден в Молдова и е български гражданин.

Източник: vesti.bg