NYT: Украйна започва евакуацията на Бахмут

240

Х уманитарни групи и цивилни няма да могат да влизат в Бахмут от понеделник, съобщи украинската армия, тъй като боевете продължават да се засилват в продължилата месеци кампания на Русия за превземане на стратегическия град в Източна Украйна, пише „Ню Йорк Таймс“, цитиран от „Фокус“.

Украинската армия обяви, че вече няма да допуска групи за помощ в града поради опасността от улични боеве. Забраната за достъп на доброволци може да предполага прелюдия към украинско изтегляне, въпреки че Киев настоява, че запазва контрола над града, може да снабдява войските и може да евакуира собствените си ранени.

Русия: За 4 дни силите ни в Украйна са напреднали с 2 км по западно направление

След месеци на нестихващи бомбардировки руските сили, както редовни войски, така и наемници от частната военна компания „Вагнер“, сега изглежда са обкръжили Бахмут от три страни. Украинските военни признават, че уличните боеве са започнали в два квартала и че единственият останал път, който украинските сили използват, за да получат достъп до града, е под руски обстрел.

Говорейки във видео обръщение, публикувано онлайн, украински командир с прякор Мадяр заяви, че забраната за хуманитарни организации да влизат в Бахмут е необходима, тъй като битките сега „излагат на опасност дори доброволци, които идват тук с добри намерения да помогнат“.

Решението да се затвори достъпът до града за хуманитарни групи предполага, че украинските военни не могат да осигурят безопасността дори райони в града, които в продължение на месеци са били смятани за относително сигурни, като кварталите на западния бряг на река Бахмутка, които бяха по-далеч от обхвата на руските артилерийски удари. Това е още една индикация, че руските сили се доближават до превземането на града.

Британското разузнаване: Русия претърпява най-големите си загуби от първата седмица на конфликта в Украйна

Украйна превърна Бахмут, средно голям град в района на Донбас с население от около 70 000 души преди войната, в символ на своята упорита съпротива срещу руското нападение в Източна Украйна. Градът е в руини и в него остават само няколко хиляди цивилни, основно хора в напреднала възраст.

За Украйна то няма стратегическо военно значение, но е важна награда за руския президент Владимир Путин. Русия обяви града за ключов за заявената цел да превземе цялата област Донбас. Бахмут се намира на 45 км от Славянск, който наистина е ключов от стратегическа гледна точка. Все пак разстоянието е достатъчно за нова украинска отбранителна линия между двата града.

Украинските военни са отблъснали 19 атаки на Бахмут през последните 24 часа, заяви в интервю в понеделник полковник Сергей Черевати, говорител на източното военно командване на Украйна.

„Бахмут е епицентърът на атаката на врага и затова ситуацията е критична“, каза той, но добави, че не е достигнат преломен момент. Бахмут, твърди той, „е под украински контрол“.

Руските сили прилагат нова тактика, вероятно заимствана от „Вагнер“. Те изпращат малки части, които се вмъкват в града, поясни полковник Черевати, но по думите му руснаците все още не са закрепили позиции в Бахмут. Украинската армия продължава да „нанася тежки загуби в личния си състав на врага“, добави Черевати.

„Бахмут беше, е и остава украински – това е нашият основен лозунг“, заяви Мадяр, говорейки по време на затишие в руския артилерийски обстрел в неделя, въпреки че на записа могат да се чуят повтарящи се експлозии.

В оценка на бойното поле в понеделник „Rochan Consulting“, аналитична група, базирана в Полша, отбеляза, че руските сили са нахлули в Бахмут от север и юг през последните дни, превземайки село Красна гора и прогнозира, че градът може да падне още тази седмица.

Източник: vesti.bg