NYT: САЩ са затруднени да доставят ракети за „Пейтриът“ на Украйна

19

О фициални представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че има заплаха САЩ скоро да не могат да доставят ракети за предадените на Украйна системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, поради липса на финансиране, съобщи в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от агенция УНИАН.

Русия предупреди Япония относно доставката на системи „Пейтриът“ за Украйна

Изданието посочва, че стойността на ракетите може да стигне между 2 и 4 млн. долара за бройка.

Комплексите „Пейтриът“ ефективно свалят балистични и други типове ракети, отбелязва УНИАН. От момента на получаването им Украйна успя да спечели надмощие в битката за украинското небе.

Зеленски похвали работата на украинската ПВО

В коментар за изданието майор от украинската армия подчертава, че благодарение на чуждестранните партньори Киев е успял да изгради въздушен щит над страната и че ако партньорите прекратят доставките на ракети, Украйна ще се върне към ситуацията в началото на войната, когато хората не излизаха от бомбоубежищата, а Русия нанасяше масирани въздушни удари по украинските градове.

Обрат, САЩ дали на Украйна ракети с по-голям обсег тайно

Американският аналитичен център Атлантически съвет предупреди, че в момента съществува реална опасност Украйна да изчерпи запасите си на боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана в близките седмици, посочва УНИАН.

Тази заплаха е свързана с обстоятелството, че по-нататъшната военна помощ на САЩ и Европейския съюз за Украйна се натъква на „политически препятствия“, отбелязва агенцията.

По темата

Източник: vesti.bg