NYT: Проукраинска група е взривила „Северен поток“

10

В исокопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев „няма нищо общо“ с миналогодишните атаки срещу тръбопроводите „Северен поток“ и няма информация какво се е случило, предаде „Ройтерс“.

Михайло Подоляк направи изявлението за „Ройтерс“, след като „Ню Йорк таймс“ публикува материал, в който цитира длъжностни лица, че отговорност за взривяванията по тръбите носи проукраинска група.

Русия запечатва газопровода „Северен поток“

Подоляк посочи, че „Украйна няма отношение към инцидента в Балтийско море и не разполага с информация за „проукраинска групировка“.

„Ню Йорк таймс“ съобщи по-рано днес, че нови разузнавателни данни, с които американски длъжностни лица са се запознали, показват, че проукраинска група е извършила саботажа на тръбопроводите „Северен поток“, пренасящи природен газ от Русия за Европа, предаде „Ройтерс“.

Според данните на американското разузнаване обаче, няма доказателства, че правителството в Киев е замесено в атаката, извършена през септември 2022 г.

Източниците на „Цайт“ твърдят, че според германските разследващи плавателният съд, от който са взривени газопроводите, е бил нает от компания, собственост на украински граждани.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *