Nvidia е новият „трилионен“ ИТ гигант

0

Nvidia влезе в клуба на ИТ гигантите с пазарна оценка от над 1 трилион долара. Това се случи за кратко във вторник, съобщава CNBC.

Пазарната капитализация на компанията е достигнала 1 трилион след добрите новини от нейните финансови резултати. В края на деня, акциите на компанията са се понижили леко, като са завършили търговията с обща оценка за Nvidia в размер на 990 млрд. долара.

Очакванията са, че компанията ще се прескочи отново 1 трилион долара и дори може да се задържи по-дълго в този клуб. Акциите на Nvidia скочиха значително през последните дни, след като тя обяви значително по-добри финансови резултати от очакваното.

Nvidia обяви продажби, които са с 50% по-високи от прогнозираните. Една от основните причини е резкият възход на интереса към хардуер за изкуствен интелект. ИТ гигантите изкупуват специализирани процесори и платформи за AI, точно каквито предлага Nvidia. Тези компоненти са много скъпи и очаквано се отразяват много добре на банковата сметка на компанията.

Intel подготвя AI процесори за масовите компютри

Изкуственият интелект превзема и Windows 11

Nvidia е петият ИТ гигант, който достига цена от 1 трилион долара. На първо място е Apple с цена от 2.759 трилиона долара, следвана от Microsoft с 2.4 трилиона долара, Alphabet (Google) с 1.58 трилиона и Amazon с 1.23 трилиона долара. И петте компании отчитат двуцифрен ръст над 30% на своите оценки от началото на годината досега. Най-голям е той за Nvidia – 177%.

Тим Кук: AI ще е важен, но все още има проблеми

IBM очаква да замени 30% от служителите си с AI

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg