Meta иска да направи универсален преводач

0

Meta обяви новия си изкуствен интелект – SeamlessM4T. Неговата цел е постепенно да създаде универсален преводач в практически всякакви ситуации.

В първата си версия алгоритъмът може да превежда на 100 езика. Той поддържа различни комбинации – говор към текст, текст към говор, текст към текст и говор към говор.

Създаден е с цел да помага на хората по света да комуникират помежду си. Алгоритъмът е пуснат за свободно използване, като е обучен с над 270 000 часа текст и говор. Използва невронна мрежа за бърза обработка на данни, като компанията се надява, че и други учени и организации сега ще помогнат за неговото обучение на още езици.

SeamlessM4T работи с близо 100 езика в текстов вид и с 36 езика и с говор. Алгоритъмът е част от по-голяма стратегия на Meta. Компанията има няколко други подобни проекта, които превеждат между езици. SeamlessM4T използва наученото от много от тях, като е „поредна стъпка“ в изграждането на изкуствен интелект, който да може да помага на хората да комуникират и да е в ролята на преводач в реално време, казва компанията.

40% от служителите трябва да научат нови умения

Можем ли напълно да се „изтрием“ от интернет

Това е процес, който ще отнеме време. Първо ще е нужно да се усъвършенстват самите модели и технологии, за да могат да са достатъчно прецизни в превода, особено когато става дума за следене и спазване на контекст, разбиране на метафори, местни изрази и др. Едва след това ще може да се премине и към създаването на система, която да може да се превърне и в действащ продукт.

Threads загуби 82% от потребителите си

Дело може да доведе до изтриването на ChatGPT

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *