Google улеснява махането на лични данни

0

Google обяви актуализации в търсачката си, които ще улеснят потребителите да изтриват техни лични данни от резултатите. И в момента има такава възможност, но целта е това да става по-лесно и бързо, съобщава Engadget.

Досега потребителите можеха да заявят от Google да изтрие техния телефонен номер, домашен адрес или имейл от резултатите. Компанията пуска обновен инструмент, който активно търси данни за потребителя в търсачката и го уведомява, когато намери такива. За целта използва неговия профил и въведената в него информация.

Първоначално функцията ще бъде налична в САЩ и на английски. Компанията казва, че съвсем скоро ще започне да я предлага и в други страни и на други езици, като броят им постепенно ще се увеличава.

Google възражда Assistant с изкуствен интелект

Когато функцията намери резултати за потребителя, тя ще му ги показва в списък, в който е упоменато къде са намерени и какви данни съдържат. Потребителят ще може да натисне бутон за изпращане на заявка за премахването им.

Важно е да се уточни, че Google може да премахне данните само от собствените си резултати. Информацията ще продължи да е налична в сайта, в който е намерена. За премахването им и от него, потребителят ще трябва да се свърже с неговите администратори и да поиска изтриването им.

Нов спад в доставките на смартфони

Следващият iPhone може да има „Екшън“ бутон

Освен това компанията въвежда и нови правила – потребителите ще могат да подават заявки за бързото изтриване на интимни снимки от търсачката дори и те да са били направени и публикувани със съгласие. Изключение ще се прави за съдържание, което се продава комерсиално и процесът за неговото премахване ще е по-сложен.

Google отложи своя процесор за смартфони

Хората ще могат сами да ремонтират сгъваемия Pixel

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg